Gepubliceerd: dinsdag 01 juni 2021 14:55
Als je een woning verhuurt, verwacht je dat de huurder aan zijn verplichtingen voldoet. Maar ook als verhuurder heb je enkele rechten en plichten. Wij zetten ze op een rijtje.
Als verhuurder ben je vrij om het huurbedrag te bepalen. Dit wordt vastgelegd in het contract. Natuurlijk zijn vastgoedprijzen onderhevig aan inflatie, waardoor de monetaire waarde van dit bedrag steeds daalt. Daarom heb je het recht om dit bedrag jaarlijks te indexeren.
Heel wat verhuurders doen grote aanpassingen aan de woning om het comfort, de veiligheid of het energieverbruik sterk te verbeteren. Bijvoorbeeld de plaatsing van een veranda om de bewoonbare oppervlakte te vergroten. In dit geval is onder bepaalde voorwaarden mogelijk de huurprijs aan te passen.
Wist je dat een huurwaarborg geen verplichting is? Toch heeft de verhuurder het recht om een huurwaarborg te vragen. Dat zorgt voor meer financiële zekerheid. Aan deze huurwaarborg zijn wel enkele regels verbonden.
De huurder heeft allerlei verplichtingen. Maar soms komt hij die niet na. Wanneer de huurder bijvoorbeeld meermaals laattijdig betaalt of de woning opzettelijk beschadigt, kan je als verhuurder maatregelen nemen. Eerst via een aangetekende brief, en later eventueel via de vrederechter.
Het is perfect mogelijk om de bestaande huurovereenkomst op te zeggen om zelf in de woning te trekken. Houd dan wel rekening met de opzeggingstermijn. Dit recht geldt ook als jouw zoon of dochter de woning wil gebruiken.
De overheid zet sterk in op energiezuinige woningen. Daarom zijn verhuurders verplicht om een energieprestatiecertificaat (EPC) te laten opmaken. Dit certificaat informeert mogelijke huurders over de energiezuinigheid van het gebouw. Heb je nog geen geldig EPC? Dan riskeer je een boete tussen de €500 en €5.000.
De verhuurde woning moet voldoen aan de elementaire vereisten op het vlak van comfort, veiligheid en gezondheid. Alle basisvoorzieningen moeten aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan keuken, toilet en bad of douche. Grote mankementen, zoals stabiliteitsproblemen, kunnen tot een ontbinding/nietigheid van de huurovereenkomst leiden.
Als verhuurder ben je verplicht om onderhoudswerken en herstellingen uit te voeren die voortvloeien uit de normale slijtage van het gebouw. Dat kan bijvoorbeeld een herstelling van het dak zijn, maar evengoed een vernieuwing van de elektrische installatie.
Ga je een woning verhuren en heb je nog vragen over jouw rechten en plichten? Contacteer ons. Wij adviseren je graag.
Copyright © 2024 Advas
Website by The Online Nut Company